Motivación y Satisfacción

You Should Grab This Opportunity…

Statement tersebut terpacul di emelku. Terkejut kerana ianya datang dari SVku. Baru semalam aku berjumpa dengannya. Rasa sedikit kaget. Peluang apa yg perlu daku ambik..?

alhamdulillah, paper dipilih untuk dimasukkan dalam journal. Suatu perasaan yg x dpt digambarkan buat novice scholar mcm daku. Menyirap darah kesyukuran. Alhamdulillah. Lalu kukongsikan pada syurgaku.

paper_accepted

Teringat kembali kata2 si dia yg merendah2kan diriku di kala aku memerlukan pertolongannya. Saat aku di Semester 4 yg masih terkapai2 utk defend proposal.

“Awak ni dah semester berapa? Paper pon x de lagi. Student saya Semester 1 pon dh ada papers. Awak?”

“Apa yg awak nk buat ni x relevan for PhD. Kecik sgt. Thesis yg awak refer tu pon ntah apa2 kajian dia. X betul.”

“Berapa banyak student Master sy yg buat kajian lagi bagus dari awak. Level kajian awak tu tahap degree pon boleh buat”

Keluar saja dari biliknya, air panas mula membasahi pipi. Apakah tahapku masih Degree? Aku masih bertatih mengenal dunia research kerana Masterku mix-mode. Xde publication pon boleh graduate Master. Rasa sgt down dan bermacam persoalan bermain di mindaku. Negative mind mula muncul.

mot-motivacion_laboral

Aku mula bermuhasabah mencari kekuatan diri. Main SV mmg supportive. Aku berjumpa dengannya bagi mengutip kembali serpihan semangat dan motivasi yang pecah berderai beberapa hari. Aku mula bangun dengan semangat baru. Main SV yakin denganku, mengapa aku x boleh yakinkan diri? Alhamdulillah, sekatan pertama lepas di Semester 5. Agak lewat.

Setelah bertungkus lumus untuk producing initial result and preliminary findings, aku cuba mencari peluang utk menulis paper setelah di”recommend” oleh seorang expert dari Johor. Rezeki yg datang selepas itu melimpah ruah. Kedua2 paper diterima oleh 2  conference yg berbeza. Alhamdulillah, ianya dpt diselesaikan dalam 1 minggu. Minggu yg penuh dgn minggling around with many expertise dan cuba bertanyakan potensi researchku. Alhamdulillah, respon positif mereka membuat aku lebih yakin dengan apa yg daku buat.

Takdir Tuhan, Dekan mengambil gambarku dan meng”upload” di whatssapnya. Rezeki yg datang bergolek2. Alhamdulillah. Malah, aku x menaruh harapan pada kedua paper ku kerana ianya pertama kali aku menulis sepanjang itu. Masih banyak yang perlu dipelajari. Masih bertatih. Namun, rezeki Tuhan, aku perlu syukuri. X terbayang paper terpilih sehingga ke journal.

Ianya banyak memotivasikan aku utk lebih kuat dan yakin dengan research sendiri. Ianya suatu satisfaction buat diri. Motivasi dan Satisfaction. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Semuanya dalam pengetahuanNya, semuanya kurniaanNya, semuanya kerana kasih sayangNya terhadap hambaNya. Tanpa boleh membangga diri, semuanya adalah rezeki yg dikurniakanNya. Aku wajib bersyukur. Tuhan memudahkan aku lorong2 kejayaan. Moga aku sentiasa bermotivasi dan yakin utk terus berjaya.

Pesanan Imam Syafie-mselim3

P/S: O My Lord, Advance me in Knowledge! O ALLAH, I ask You for knowledge that is benefit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s