Iman aumenta y disminuye

Iman increase and decrease – Al Iman Yazid Wa Yanqus – Iman bertambah dan berkurang

Iman adalah mutiara, Di dalam hati manusia, Yang meyakini ALLAH, Maha Esa, Maha Kuasa..

petikan dari nasyid Iman adalah Mutiara, Raihan


Beruntunglah org yg menjaga imannya. Ini kerana iman itu terlalu mahal dan perlu berhati2 menjaga dan mengekalkannya. Iman itu sifatnya bertambah dan berkurang. Dalam bahasa arab, yazid itu dr kata akar zada;  zada – yazidu yg membawa maksud bertambah or meningkat. Manakala, yanqus pula dari kata akar naqasa; naqasa – yanqusu yg memberi makna menurun atau berkurang.

How Does the Iman Increase and Decrease?

Iman akan bertambah sekiranya kita sentiasa ingin membuat kebaikan, mendekati ALLAH, memperbanyakkan amalan sunat, membaca alquran dan sbgnya.. Ketika ini, kita merasakan kemanisan iman, halawatul iman. Terdapat banyak hadis2 Rasulullah Sollallahu A’laihi Wasallam yg menyentuh bab iman.

Iman akan berkurang apabila amalan yg baik, kita tinggalkan, mula berjinak2 ke arah maksiat, merasa seronok melakukan perkara2 yg x mendatangkan faedah, hati mula teringat manusia lebih dr mengingati ALLAH dan Rasulullah Sollallahu A’laihi Wasallam, merasakan “matlamat menghalalkan cara”, memandang baik perkara2 yg bakal mengundang fitnah dan sbgnya.

Ada satu kisah yang masyhur dari kalangan sahabat. Hanzalah r.a. bercerita, “Pada suatu ketika, kami berada dalam majlis Rasulullah s.a.w. Baginda telah menyampaikan satu khutbah yang menyebabkan hati kami menjadi lembut dan air mata kami berlinangan. Setelah selesai majlis Nabi s.a.w, saya terus pulang.” Hanzalah meneruskan kisahnya bagaimana apabila pulang ke rumah, sibuk pula dengan anak-anak dan isteri. Lalu kesan-kesan majlis Nabi s.a.w. telah semakin hilang daripada hatinya. Ini menyebabkan dia terfikir, kenapa tadi berlainan keadaan hatinya dan sekarang ini keadaan hatinya  telah berubah.

Lalu kata Hanzalah, “Ini menyebabkan saya tersangat sedih lalu keluar daripada rumah sambil berkata, “Wahai Hanzalah, Kamu telah menjadi munafik!” Kisah ini berterusan sehingga akhirnya Hanzalah telah bertemu dengan Sayyidina Abu Bakar r.a dan mengadukan keadaan dirinya itu. Akhirnya, mereka telah bertemu Rasulullah s.a.w.

Lalu Rasulullah bersabda, “Demi dzat yang jiwaku di tangan-Nya, andai kalian tetap seperti kalian di sisiku dan terus berzikir niscaya para malaikat akan menjabat tangan kalian, sedang kalian berada di atas tempat tidur dan di jalan raya. Akan tetapi wahai Hanzalah, ada waktumu (untuk beribadah) dan ada waktumu (untuk duniamu)” (Riwayat Muslim)

Sahabat Nabi merasakan nilai iman nya makin berkurang apabila berada di rumah dan mula mencurigai iman mereka. Mereka mengambil berat akan nilai iman mereka. Sensitif. Serius utk menanganinya tlh membuatkan mereka menangis tersedu2 smbil mengadu pada Rasulullah. Penghayatan mereka terhadap nilai iman amatlah mendalam sbg seorang individu muslim.

Always check iman.. Klu diri kita dh mula rasa nk melambat2kan sembahyang, solat x khusyuk, amalan baik dirasakan sesuatu yg bosan dan jemu, maka sedarkan diri anda krn ianya petanda iman makin low.. (nasihat utk diri sendiri).

Post yg terdahulu adalah mengenai perubahan diri yg berubah tanpa disedari. Iman ini lah yg terjerit2 meminta belas kasihan. Puas mencari punca hingga mengambil keputusan berdiam diri dari dunia maya.. Pelbagai konflik bermain dalam diri hinggalah dikatakan bertapa di dalam gua, create dunia sendiri.. Konflik iman hanya dapat difahami antara diri kita dan ALLAH. Kita sendiri yg merasai, kita makin jauh dgn Tuhan. Makin lambat menunaikan solat. Makin bertatih2 memulakan perbualan dgn ajnabi. Tersedar dari lamunan itu, punca sebenar dicari. Facebook. Facebook kah jwpnnya? atau diri sendiri? Ramai yg x setuju dgn kenyataan ini. Pernah jugak menyuarakan soal ini pada seorang sahabat, dia membantah 100%. Ya, mmg x dinafikan, Facebook juga merupakan salah satu medium dakwah. Tapi, sy merasakan itulah punca iman sy memberontak, dahagakan makanan rohani. Post2 sebelum ni juga, telah sy nyatakan bhw Facebook tlh menyebabkan prestasi akademik di kalangan student menurun. Malah, ukhuwah yg terbina, terputus dek fitnah dan mengadu domba seakan2 facebook menjadi luahan perasaan yg tertanggung pada shbtnya.

Facebook fuelling divorce, research claims

The social networking site, which connects old friends and allows users to make new ones online, is being blamed for an increasing number of marital breakdowns. (Source: http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/6857918/Facebook-fuelling-divorce-research-claims.html)

Muslim World’s Answer to Facebook and Wikipedia – Islamic Social Network Launches for the Muslim World!

Muslims’ call for boycott of Facebook for a page calling May 20th as ‘Everybody draw the Prophet Day’. (Source: http://www.khilafah.com/index.php/news-watch/middle-east/9443-muslim-worlds-answer-to-facebook-and-wikipedia-islamic-social-network-launches-for-the-muslim-world)

Byk news yg keluar di dada akhbar di malaysia terutamanya yg menyentuh bahaya facebook.

1. Pengendali Facebook ‘Sultan Yang Setan’ ditahan

2010/12/22
KUALA LUMPUR: Polis menahan pemilik akaun facebook “Sultan Yang Setan” yang diburu sejak Ogos lalu kerana menyiarkan komen menghina institusi diraja Johor. (Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PengendaliFacebook_SultanYangSetan_ditahan/Article/)

2. Guru wanita kerugian RM15,000 ditipu rakan Facebook

2010/12/02
KOTA BHARU: Seorang guru wanita kerugian RM15,000 selepas dipercayai ditipu seorang kenalan melalui laman sosial Facebook. (Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/GuruwanitakerugianRM15_000ditipurakanFacebook/Article/)

3. Lelaki, 3 saudara disaman kerana didakwa fitnah menerusi Facebook

2010/11/12
SHAH ALAM: Seorang wanita memfailkan saman terhadap Ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Mahharul Ismail, dan tiga anggota keluarganya kerana didakwa mengeluarkan kata-kata fitnah menerusi laman sosial Facebook. (Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Lelaki_3saudaradisamankeranadidakwafitnahmenerusiFacebook/Article/)

4. Cari kepuasan diri
KUALA LUMPUR: Tidak sekadar mengadakan pelbagai parti liar di kelab malam mahupun rumah, golongan lesbian kini semakin aktif mencari dan menambah kenalan baru menerusi laman sosial popular, Facebook. (Source: http://www.hmetro.com.my/articles/Carikepuasandiri/Article/)

5. Suami main cinta di Facebook
SUAMI saya mengadakan hubungan terlarang dengan isteri orang di laman sosial Facebook, baru-baru ini. Hubungan mereka sampai ke tahap mengadakan hubungan seks.
(Source: http://www.hmetro.com.my/articles/SuamimaincintadiFacebook/Article/)

6. Marah cinta ditolak
KUALA LUMPUR: Seorang pekerja insurans bertindak di luar kawalan apabila membuka akaun palsu di laman sosial facebook bertujuan memburukkan imej wanita pujaan hatinya itu selepas marah apabila cintanya ditolak. (Source: http://www.hmetro.com.my/articles/2010111904030320101119040303/Article/)

hoho.. byk lg link. tp cukuplah sekadar nk menyatakan bahawa fenomena kesan facebook itu semakin pesat. Sehinggakan, artikel2 yg dikeluarkan oleh penulis2 surat khabar yg risau akan perkembangan facebook juga byk.

  1. Minda: Facebook bagaikan madu dan racun (Source: http://www.hmetro.com.my/articles/Minda_Facebookbagaikanmadudanracun/Article/)
  2. Rakyat kita gemar laman sosial (Source: http://www.hmetro.com.my/articles/Rakyatkitagemarlamansosial/Article/)
  3. Siswa Dot Com: Implikasi buruk Facebook (Source: http://www.bharian.com.my/bharian/article/SiswaDotCom_ImplikasiburukFacebook/Article/)
  4. Ketagih Facebook jejas hubungan kekeluargaan (Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KetagihFacebookjejashubungankekeluargaan/Article/)
  5. Perlukah akaun Facebook? (Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PerlukahakaunFacebook_/Article/)
  6. Facebook laman web paling popular di Malaysia (Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/FacebooklamanwebpalingpopulardiMalaysia/Article/)
  7. Peguam Syarie Menulis: Facebook bukan saluran terbaik atasi konflik rumah tangga (Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PeguamSyarieMenulis_Facebookbukansaluranterbaikatasikonflikrumahtangga/Article

Tetiba rajin plak buat kajian.. hoho.. Honestly, saja suruh diri ni, cari kebenaran depan mata baru yakin dgn setiap keputusan yg hendak dibuat. Memang ramai kawan2 yg kita akan lost contact if delete or deactive fb.. tapi itulah fenomena Facebook yg menggoyahkan iman setiap muslim.. Tapi entry kali ni bukan persuading utk delete fb or deactive. sekadar berkongsi rasa dan pandangan. Malah, terdapat pandangan ustaz2 yg memberikan isyarat berjaga2 dgn facebook.

  1. Ustaz Dr Abdul Basit Abdul, Facebook : Fitnah Dan Bala Akhir Zaman (Source: http://www.youtube.com/watch?v=UrKs7E9W2jE , http://www.youtube.com/watch?v=SDr5aZwJBCw&feature=related)
  2. Ustaz Nor Amin Sayani Bin Zainal (Source: http://www.ustaznoramin.com/2010/06/status-hukum-facebook.html
  3. Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman (Source: http://www.zaharuddin.net/video-&-fikir/951-facebook-a-kilang-dosa.html, http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/937-jangan-promosi-dosa-di-facebook-a-blog.html, http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/930-dosa-dosa-a-facebook.html)
  4. Shahmuzir (Source: http://muzir.wordpress.com/2010/12/23/facebook-oh-facebook/)
  5. Ujub Zaman Moden (Source: http://www.iluvislam.com/tazkirah/nasihat/1419-ujub-zaman-moden.html)

Kesimpulannya, Daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:
Sebahagian daripada keelokan seorang mukmin ialah meninggalkan apa yang tidak berfaedah baginya. Hadis ini Hadis Hasan, diriwayatkan oleh al-Tarmizi dan lain-lain sedemikian.

p/s : Meninggalkan perkara yg tidak berfaedah yg mendatangkan lebih banyak keburukan kepada kebaikan adalah dituntut. Bersama2lah, kita koreksi diri. Mari kita satukan fikiran dgn wahdatul fikr mengenai Islam yg tercinta dan bukannya wahdatul facebook.. huhu.. Sesungguhnya, facebook tlh menyatukan minda kita hingga kita dikuasai olehnya. Usia dan masa sentiasa akan pergi meninggal kita. Jangan kerana facebook, kita akan menyesal dgn masa yg kita gunakan utk facebook. Jesteru, meninggalkan perkara yang tidak berfaedah spt facebook, umat islam mampu mencipta kejayaan dan kemajuan serta menghasilkan produktiviti yang berkualiti. Seterusnya melahirkan individu muslim yg terbaik utk memimpin baitul muslim, masyarakat muslim, negara islam dan dunia islam nanti.. (Personal opinion)

Advertisements

Encontrar El Sentido A La Vida

Nafas ku hela dalam2. Mencari ketenangan sambil memuhasabah diri. Perbincangan tadi membuatkan daku terus terpaku. Tiada jawapan.

“Awak, pernah baca novel?”

“Sy tak pernah baca novel dan sy x minat.”

“Owh, dulu sy mcm tu jugak. X suka sangat baca novel. Sejak diperkenalkan oleh kawan mengenai novel, sy sudah hilang minat. Bagi sy, membaca novel membuang masa. Melalaikan kerana kita diajak untuk membayangkan perkara2 yg tidak berlaku di hadapan mata. Ia imaginasi.”

Terhenti.

“Awak suka lagu Saat Lafaz Sakinah?”

“Sy x suka lagu tersebut. Bagi sy, belum smpai masanya, sy menghayati lagu2 spt itu.”

“Maksud awak? Lagu ni kan mengenai pengorbanan seorang ayah melepaskan tanggungjawabnya terhadap anak perempuannya kepada seorang suami.”

“Lagu itu belum smpai masanya utk sy menghayati. Lagipun, lagu tersebut akan membuatkan hati sy terbawa2 kpd perkara2 yg lagha. Ia tidak baik utk hati sy.”

“Maknanya, lagu Kasih Kekasih mmg x dengar lah?”

“A’ah”

Terdiam.

“Tau x, buku Aku Terima Nikahnya tu best kan?”

“Owh, sy x baca buku2 mcm tu. Belum smpai masanya. Bagi sy, byk lg buku2 yg belum sy baca. Buku tersebut akan membuatkan sy terbuai2 dgn perasaan dan membayangkan diri sy dalam keadaan berangan2 dgn perkara yg x berlaku lg dalam kehidupan sy.”

Sunyi.

Hatiku terusik di kala itu. Adakah skrg sudah berubah. Jari jemariku genggam erat2. Tanda penyesalan dan mula mencari di mana kah perubahan diri ku berlaku. Tanpa sedar, daku berubah dari seorang syadid kepada bebas!

“Sy klu blh x nak cerita mengenai boyfriend sy dgn awak.”

“Knp?”

“Sy rasa malu dgn awak. Segan rasa.”

“Ustazah nak pegi beli makan?”

“Err, kenapa panggil sy ustazah? Sy ni muda lg, x layak rasanya panggil ustazah. Belum cukup ilmu di dada.”

“Xpelah, sy hormat awak sbg ustazah.”

“Awak, blh conduct satu lg usrah adik2? Em, satu lgi, jangan lupa conduct tadarus AL-Quran petang ni ye”

“Insya ALLAH, sy boleh.”

“Alhamdulillah, awak budak pengurusan yg islamic. X ada lg, yg macam awak. Istiqamahlah.”

“Dengan ini,  sy ingin melantik awak menjadi Ahli Majlis Perwakilan Pelajar”

“Err, apa keistimewaan sy, yg awak lantik ni. Sy belum ada kekuatan nk membimbing org. Sy perlu dibimbing lg”

“”Kami yakin dgn kebolehan awak memacu kepimpinan ulama’ dan mengembalikan biah solehah di kolej ini. Awak menjaga diri awak dgn baik sekali, malah mempunyai kredibiliti walaupun awak bukan pelajar jurusan agama.”

“Awak ni, kenapa syadid sgt?? Kita kan boleh berkawan dgn lelaki. Klu x mula berkawan, mcmn jodoh kita? mcmn nak percepatkan proses perkahwinan? Bukankah kita perlu mencari. X salah rasanya bergayut dgn lelaki malam2, sbb kami berjanji akan berkahwin nnt.”

“Bg sy, x elok dan x manis bergayut malam2 ni. Walaupun kamu dh berjanji dgn lelaki itu, tp jodoh itu rahsia Tuhan. Belum tentu janji manusia dapat ditunaikan. Janji ALLAH itu pasti. Lagipun, dalam Islam, tidak ada istilah berkawan dengan lelaki dalam Islam. Ia akan membuatkan diri dan hati kita terseksa dgn hasutan perasaan. Susah nnt, bila di dalam hati, ada nama lelaki dan sentiasa disebut2 serta sentiasa teringat2 di ingatan. Susah ilmu nak masuk nnt. Sbb ilmu itu cahaya. Cahaya tidak akan masuk di dalam hati yang melakukan maksiat. Hati itu terlalu kotor. Nnt, susah nak ingat dlm belajar dan susah jugak nak menghafal. “

“Awak tu budak pengurusan. X belajar ilmu2 feqah. Mana awak tau dalil2 semua ni?”

“Walaupun sy bukan budak agama, tapi ilmu menjaga diri dari melakukan perkara dilarang oleh ALLAH bukan tanggungjawab org2 agama shj. Semua org. Dan walaupun sy x belajar ilmu2 agama scr mendalam, tp sy tau apa yg patut buat dlm agama sy dan sy akan belajar serta amalkan sehingga akhir hayat sy. Ye, sy mmg x pandai mengeluarkan dalil2 agama spt dalil dr al-quran atau hadith, tp, sy belajar utk menghayati dari kelas2 hadith dan alquran”

“Akak, apa syeikh arab tu ckp. Sy x berapa faham.”

“Kamu ni, klu x faham, x payah lah mengikuti pengajian agama ni. Susahlah kalau akak nak translate kan dalam bahasa melayu setiap kali Syeikh bgtau”

“Sy suka dengar kuliah Syeikh walaupun sy x faham. Cuma sy perlukan makna pengajian. Walau x dapat banyak, sy boleh amalkan yg sedikit.”

“Selamat Hari Lahir, awak. Moga panjang umur dan dimurahkan rezeki.”

“Eh, ada lagi ucapan yg awak x wish utk sy. huhu”

“Err.. ada lg ke?”

“Awak x wish pun agar sy dipercepatkan jodoh? hehe”

“Owh, maaflah. Sy terlupa plak pasal jodoh. huhu”

Akak, sy rasa x elok lah buat masak2 dekat masjid tu. Bergaul lelaki dan perempuan. Walaupun x nampak sgt, tp, kemesraan antara lelaki dan perempuan boleh dirasa. Cara bergurau yg berlebihan malah tegur menegur di kalangan muslimin dan muslimat dianggap biasa. X manis plak, muslimat tgh basuh pinggan depan2 muslimin.”

“Akak rasa mcm tu jugak. Kita sbg muslimat kena jaga.”

“Betul, kak. Kita kena jaga perwatakan kita sbg muslimah. Jangan jadikan tegur menegur dan bergurau dgn muslimin sbg perkara biasa. Ia akan membuatkan hati kita suka dgn perkara2 mcm tu. Hati ni, kena jaga, kak. SMS or call dari seorang lelaki adalah bahaya pertama bg seorang perempuan. Bila kita dh senang dgn lelaki tu, walaupun dia ustaz, kita akan mula dgn bersms walaupun kita x jumpa, kemudian call, blh dgr suara. Bila dh mula suka dgn perangai muslimin ni, cthnya rajin dan emmahami keadaan kita kadang2 kita sbg muslimat, selalu pulak bercerita ttg muslimin. Apa aktiviti dia. Semua kita nak cerita kat orang. Bukan bermakna, kita selalu cerita ttg muslimin tu, kita suka kat dia. Tapi, sbb suka bercerita ttg muslimin. Setiap hari, ada je, nama muslimin yg terpacul dari mulut. Walau apa2 pun, jgn mulakan step pertama, iaitu bergaul dlm majlis atau perjumpaan yg ada muslimin utk elakkan perkara2 yg x elok utk hati. Hati ni perlu dijaga agar terbias dr akhlak kita.”

“Ustaz tu mmg baik sgt. Semua benda dia tau. Sapalah yg jd isteri dia. Bertuah dapat suami yg menjaga akhlak dan ada byk ilmu ni. Dahlah selalu pergi masjid. Bestnyeeee.”

“Err.. boleh x, kita tukar topik.”

“Baguslah, anak2 muda mai kuliah agama. Makchik ni dah tua. Mengaji pun x pandai lg. Banyak benda yg makchik x dapat buat lg. Teruskan ye, nak. Belajar dr muda.”

“Insya ALLAH, makchik. Muda2 pun kena ikut kuliah jugak.”

Em, ni lagu apa ni?”

“Nilah lagu, dari edcoustic. X tau ke? best betul lagu ni”

“Owh, ye ke. Sy x tau plak lagu ni. Sy kurang sikit dgr lagu2 mcmni. Sbb tu, x tau walaupun lagu ni femes.”

“Dik, kita perlu jadi mawar berduri. Walaupun berduri, tapi kita masih lagi cantik dari segi akhlak, amal dan percakapan. Berduri tu biarlah menjadi benteng kita dari melakukan perkara2 maksiat dan yang melemahkan iman kita sbg seorang muslimah. Pergaulan dgn muslimin kena jaga kerana disitulah bermula segala cerita kekaratan hati dan benteng kemuslimahan kita akan rapuh sedikit demi sedikit. Walaupun kita pakai tudung labuh, tapi kita masih lagi terdedah dengan perkara2 yg melemahkan hati2 kita. Contohnya, kita berkawan dgn muslimin, buat kerja2 agama tp x jaga pergaulan dgn lelaki, x jaga pandangan dgn muslimin, bergayut tgh2 malam, sms kononnya tazkirah yg kemudian harinya membuatkan kita tertunggu2 sms drnya jugak, muamalat dgn muslimin x jaga, berbicara ttg muslimin, ttg jodoh, ttg perkahwinan, ttg hantaran dll. Benda2 mcmni, mmg nampak sbg kebiasaan kerana kita rasa x de pun menyalahi syari’at ALLAH. Tapi perkara2 ini akan membentuk diri kita seorang muslimah yg x menjaga perwatakan dan perlakuan di kala berhadapan dgn muslimin. Kalau skrg kita x jaga, mcmn keadaan kita bila dh kahwin? Klu kita bercouple, kita akan dapat suami yg juga pernah bercouple. Ia x terhenti di situ. Bila kita dh ada zuriat, mcmn didikan yg terbaik yg akan kita berikan padanya jika kita pun pernah melakukan kesilapan masa muda2 dulu. Bakal anak2 kita akan buat lg teruk dr tu. Jika kita x menjaga pergaulan dr sekarang, anak2 kita pun x akan menjaga pergaulan mereka. Semuanya akan dipertontonkan semula pada kita. Di saat itu, sudah tiada ertinya penyesalan ketika muda. X akan ada ibu bapa yg nak anak dia jahat.

Satu lg, tuntulah ilmu ketika muda. Rajin2kan diri ke usrah atau ke kuliah agama. Banyak lg perkara yg belum kita pelajari, atau amalkan. Jangan buang masa dgn perkara2 x berfaedah spt baca novel, bercouple, berbicara ttg muslimin. AMbillah iktibar dgn apa yg terjadi sekarang. Kita bukan yg terbaik, tp, kita mahu menjadi muslimah yg terbaik. Bila ada azam dan prinsip mcm tu, kita kena kuat dan istiqamah dgn penampilan diri kita. Jangan kerana disebabkan situasi atau pandangan org, kita dh mula mencuba imej lain yg bukan semakin baik, tp, semakin singkat. Cth tudung. Bila dh cantik2 pakai tudung labuh, jgn nk ubah selera plak, pakai tudung bidang 60, lepas tu, tudung bidang 45, kemudian tudung melitup nmpak dada, kemudia tudung arini, kemudian tudung bawal. Hidup ini memerlukan perubahan. Namun begitu, biarlah kita membuat perubahan yg lebih baik dari skrg. Bukannya ke belakang. ALangkah rugi hidup kita, klu kita persia2kan perubahan ke arah yg lebih baik. ALLAH dh bg hidayah kepada kita, dah bag chance kita masuk syurga, tp, kita yg x grab that opportunity. Sbb kita buat2 x nampak peluang tu dan kita x rasa menyesal klu kita x buat. Masa di dunia, mmg kita akan rasa mcm tu. Tp, bila di akhirat nnt, kita akan menangis x berlagu, tanpa henti, dan di saat itu tiada sipa yg akan menolong kita dan hiduplah kita dgn penyesalan selama2nya. Ingat, hidup kita di dunia ni, sementara shj, akhirat tu, x terbayangkan bagaimana keadaan kita klu kita x menyedari peluang menjadi lebih baik ada di hadapan kita. Cuma kita melewat2kan dan merasakan x perlu lg berubah masa skrg. Smpai bila kita perlu menunggu? Adakah kita akan muda smpai bila2? Klu kita x berubah skrg, siapa lg. Klu bukan di sini, di mana lg?”

Terimbas memori lalu. Adakah aku sudah berubah? Kota yg terlalu besar ini menguji istiqamah. Kawan2 baru bersilih ganti. Daku terlena dgn belaian jiwa di alam maya. Benarkah? Terngiang2 kata sebentar td,

“Hidup kita ini terlalu singkat utk melakukan perkara2 x berfaedah utk diri sendiri. Perubahan diri perlu dilakukan seiring dgn masa yg dianugerahkan oleh ALLAH. Membaca buku yg baik utk peningkatan iman, usrah yg dpt mengingatkan kita dgn peringatan ALLAH, kuliah agama yg mengajar kita ilmu2 ALLAH yg terlalu luas agar menjadi hamba ALLAH yg berpengetahuan, Mengikuti program2 yg mengislahkan diri menjadi lebih baik dr sebelumnya bukan dgn hiburan yg dikatakan baik dan mendidik jiwa, Mendengar lagu2 yg mendidik jiwa bukannya membuai jiwa walaupun ianya nasyid, Menjaga hati dr terus tenggelam dgn nama2 muslimin yg dikenali, Bercakap perkara2 yg baik2, bukan ckp kosong ttg jodoh, suami, perkahwinan, muslmin dan Bersahabat dgn org yg blh mengingatkan kita dgn keagungan Tuhan dan hakikat makna akhirat dalam diri, muhasabah diri, mengajar kita berbaik sangka dgn semua org tanpa ada rasa mengumpat, cemburu, dengki serta marah dan mengajak kita ke arah kebaikan.”

Tersasar daku dr landasan sebenar tanpa disedari. Pernah meninggalkan usrah or buat alasan hanya kerana pergi program2 hiburan. Mulut sentiasa akan bercakap ttg muslimin. Membaca buku2 yg membuatkan diri tersenyum sendirian. Mendengar lagu2 yg temanya ke arah jodoh, perkahwinan, suami. Pergaulan dijaga, tp sedikit demi sedikit goyah krn mula bergurau dgn muslimin perkara2 yg x berfaedah, hilang rasa malu bila berhadapan dgn muslimin (bercakap), meminta tolong drp pihak muslimin. Huhu..

Ya ALLAH, daku bersyukur akan hidayahMu. Tersingkaplah segala kekurangan diri dgn maksiat itu. Terima Kasih, Ya ALLAH kerna mengurniakan daku sahabat2 yg sefikrah dan memimpin tanganku berjalan menuju jalan lurus, iaitu jalan kebenaran.

p/s : bersesuaian dgn tema blog, Mencari Erti Diri.